Bieżące wydarzenia
- Start
- Aktualności
- Komunikat (COVID-19 a jakość wody wodociągowej)
Komunikat (COVID-19 a jakość wody wodociągowej)
KOMUNIKAT
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) potwierdza brak zagrożenia dla systemów wodociągowych jako formy rozprzestrzeniania koronawirusa.
Jak wynika z najnowszej publikacji Światowej Organizacji Zdrowia z dnia 2.03.2020r. (Water, sanitation, hygiene and waste management for the COVID-19 virus. Technical brief. WHO 3 March 2020) wcześniej obowiązujące wytyczne WHO dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia i bezpieczeństwa systemów zaopatrzenia w wodę obejmują również sytuację związaną z wybuchem epidemii COVID-19. WHO uważa, że dodatkowe środki nie są potrzebne. W szczególności proces dezynfekcji wody zapewnia szybką inaktywację wirusa COVID-19. WHO informuje, że obecnie nie ma żadnych dowodów na przeżycie wirusa COVID-19 w wodzie pitnej.
Koronawirusy towarzyszą człowiekowi od wieków. Uważa się, że są odpowiedzialne za 10–20% wszystkich przeziębień i tzw. „infekcji grypowych”. Jak wynika z dostępnej literatury naukowej, koronawirusy charakteryzują się niską odpornością na promieniowanie UV i środki dezynfekcyjne powszechnie stosowane w procesach technologicznych uzdatniania wody takie jak chlor, podchloryn sodu czy dwutlenek chloru. Wirusy te, podobnie jak inne zawieszone cząstki o takich rozmiarach, usuwane są z wody w procesie koagulacji połączonej z flokulacją wspomaganą polielektrolitami i filtracją na filtrach piaskowych, piaskowo-antracytowych i (lub) węglowych.
Takie procesy jednostkowe są stosowane w Wodociągach Białostockich Sp. z o.o. w procesach uzdatniania wody powierzchniowej, podziemnej i infiltracyjnej.
Dodatkową barierą przeciwko koronawirusom jest utlenianie wstępne (ozonowanie) oraz końcowa dezynfekcja związkami chloru.
Powyższe procesy zapewniają unieszkodliwianie wirusów i bakterii. Ilość związków chloru w wodzie dostarczanej do mieszkańców jest określona przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi i wynosi 0,3 mg/l. Takie stężenie związków chloru unieszkodliwia wirusy i bakterie oraz zabezpiecza wodę przed jej ewentualnym wtórnym skażeniem w sieci. Jednocześnie dawka jest w pełni bezpieczna i praktycznie niewyczuwalna dla człowieka.
Produkowana przez Wodociągi Białostockie Sp. z o.o. woda odpowiada rygorystycznym polskim i europejskim normom. Spełnia wymagania jakościowe określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz wymagania Dyrektywy Rady Unii Europejskiej dotyczącej jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Wodociągi Białostockie Sp. z o.o. prowadzą stały nadzór nad jakością wody od momentu jej ujęcia a następnie na wszystkich etapach produkcji. Prowadzony jest również ciągły nadzór nad jakością wody w sieci wodociągowej. Przydatność wody do spożycia przez ludzi oraz spełnianie wymagań jakościowych zgodnie z w/w Rozporządzeniem Ministra Zdrowia potwierdzają także niezależne kontrole Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Białymstoku.
Wirusy nie mają możliwości samoistnego przeniknięcia do miejskiej sieci wodociągowej, ponieważ jest ona w pełni szczelna a woda znajduje się pod ciśnieniem. W sytuacji awarii fragment sieci jest wyłączany z eksploatacji, a przed ponownym uruchomieniem cały odcinek dokładnie płukany.