Ułatwienia dostępu

  • Skalowanie treści 100%
  • Czcionka 100%
  • Wysokość linii 100%
  • Odstęp liter 100%

Odpowiedzialność społeczna

Prawda i mity o wodzie

Prawda

Wodę kranową można pić bez przegotowania.

Woda w kranie jest czysta bakteriologicznie, tak więc jej gotowanie jest niepotrzebne. Wysoka temperatura zabija jedynie mikroorganizmy, a te są już wcześniej z niej usuwane.

Mit

Twarda woda może powodować powstawanie kamieni również w organizmie.

Powstawanie kamieni w organizmie człowieka wynika głównie z zaburzeń metabolizmu i nie ma związku z twardością spożywanej wody. Kamienie w organizmie człowieka to złogi z nierozpuszczalnych szczawianów.


Przegotowanie zmiękcza wodę.

Przegotowanie wody powoduje wytrącenie w postaci osadu (kamienia) części minerałów – zwłaszcza związków wapnia i magnezu – co zmiękcza wodę, ale również powoduje zubożenie składu mineralnego wody. Z tego powodu gotowanie wody nie jest zalecane przy bezpośrednim spożyciu.

Powstające w wyniku chlorowania wody związki chemiczne są groźne, gdyż kumulują się w organiźmie (w wyniku wieloletniego picia wody z kranu).

Uboczne produkty dezynfekcji wody nie kumulują się w organizmie, ponadto ich stężenie w wodzie jest ściśle monitorowane i nigdy nie przekracza dopuszczalnych norm, co oznacza, że są całkowicie bezpieczne.


Jakość wody w kranie jest taka sama jak jakość wody w innych krajach unii europejskiej.

Woda z Wodociągów Białostockich jest równie wysokiej jakości jak woda w innych europejskich miastach, gdyż wymagania jakościowe, określone w przepisach polskich są tak samo szczegółowe jak wymagania unijne, a niektóre wskaźniki muszą spełniać jeszcze surowsze normy w stosunku do norm Unii.

Chlor w wodzie kranowej jest szkodliwy.

Chlor jest środkiem dezynfekującym i gwarantem mikrobiologicznego bezpieczeństwa wody. Stosowane w wodzie kranowej dawki chloru nie mają szkodliwego działania.


Brązowe zabarwienie wody jest wynikiem podwyższonej zawartośi żelaza.

Brązowe zabarwienie może powstać w trakcie napraw lub czyszczenia sieci oraz w okresie wakacyjnych wyjazdów, kiedy mniej ludzi korzysta z wody. Samo żelazo nie jest szkodliwe, ale zalecamy powstrzymać się od jej picia do momentu zniknięcia przebarwienia.

Brązowa woda leci z kranu, można się nią zatruć.

Taką wodą nie można się zatruć, lecz nie jest wskazane jej spożywanie. Pojawienie się rdzawej wody w kranie często oznacza konieczność oczyszczenia instalacji przesyłowej. Zabarwiona woda w rurach pojawić się może, gdy dostawcy ciepła sprawdzają szczelność wymienników ciepła.

 

Zapamiętaj ustawienia
Ustawienia plików cookies
Do działania oraz analizy naszej strony używamy plików cookies. Pomagają nam także zrozumieć w jaki sposób korzystasz z treści i funkcji witryny. Dzięki temu możemy nadal ulepszać i personalizować korzystanie z naszego serwisu. Zapewniamy, że Twoje dane są u nas bezpieczne. Nie przekazujemy ich firmom trzecim. Politykę prywatności.
Zaznacz wszystkie zgody
Odrzuć wszystko
Przeczytaj więcej
Funkcjonalne
Te pliki cookie są potrzebne do prawidłowego działania witryny. Nie możesz ich wyłączyć.
Niezbędne pliki cookies
Te pliki cookie są konieczne do prawidłowego działania serwisu dlatego też nie można ich wyłączyć z tego poziomu, korzystanie z tych plików nie wiąże się z przetwarzaniem danych osobowych. W ustawieniach przeglądarki możliwe jest ich wyłączenie co może jednak zakłócić prawidłowe działanie serwisu.
Akceptuję
Odrzucam